miércoles, 22 de febrero de 2012

Bunyols de l'Empordà

Ingredients (per uns 40 bunyols)
1 kg farina de força (es compra a qualsevol forn)
6-7 ous
200 gr. de sucre
100 gr. margarina o mantega
150 gr. de llevat de Paris (llevat de forn)
Matafaluga
Llimona
Canyella en pols
1,500 gr. de sucre
anís sec (mitja copa)
3 litres d'oli de gira-sol

Realització
Cal agafar una mica de farina (uns 100 gr.) i 40 gr. de llevat. Es barreja amb una mica d'aigua, pastant-ho molt bé, es fa una bola i es deixa reposar. Es fan uns talls a sobre i es deixa en un lloc calent . Amb això obtindrem la "pasta mare".(si es vol accelerar la pujada de volum es pot posar en el forn que estigui tebi ).

S'agafa la resta de la farina i es fa un volcà amb un forat al mig. Al forat es posa 200 gr. de sucre, dos ous, canyella en pols, 100 gr. de llard , les ratlladures de dues peles de llimona, matafaluga passada pel morter, un got d'aigua(*), una copeta d’anís (o Cazalla), un polsim de sal, i es barreja la pasta mare que ja haurà pujat prou. Tot això es pasta al mig del volcà fins que quedi ben barrejat, anant-ho pastant i afegint aigua per fer la pasta fins que quedi ben lligat.

Es torna a fer un volcà amb la massa lligada, es posar 4 ous dins del volcà que es barrejaran amb els dits, tornant a fer la pastada, treballant-ho uns deu minuts . Finalment es posa damunt del marbre un mica d'oli, la massa es col•loca damunt d'aquest oli i es va treballant fins que l'oli quedi absorbit i la massa no s'enganxi amb els dits.


Untar una placa metàl•lica amb oli i formar un corró (un xurro) amb la pasta. Es talla en rodanxes fines, omplint la plata, deixant-ho reposar fins que pugi. Es posa oli a escalfar, sense que bulli. El bunyols se'ls ha de donar la forma de rosca, fent un forat al mig amb els dits, abans de ficar-los a l'oli.
Un cop fora del foc ensucrar-los.

No hay comentarios:

Publicar un comentario